Ja, det havde jeg nok ikke forventet, men det er ganske vist, -se bare flg. uddrag fra Jyllands-posten den .6.juni i år:
Grønland byder på flere spændende spisesteder, hvor gastronomi og det nordiske køkken udfolder sig. Ingredienser som hvalspæk, helleflynder, renkød, moskus og skaldyr er sikre bud på spisekortet.
-Et besøg i Grønland kan nemlig også blive en gastronomisk oplevelse. Antallet af spisesteder og restauranter i landet, der er den største ø i verden, men kun med 57.000 indbyggere, er godt nok naturligt begrænset.
Til gengæld satser flere af de eksisterende for alvor på det grønlandske køkken.
- Ilulissat i Diskobugten - isbjergenes by - er Grønlands tredjestørste by og blandt de mest besøgte af turister.
-Også her er der mulighed for at få lokale gastronomiske oplevelser. En af dem findes på den lille restaurant Mamartut. Ved første øjekast ligner det udefra et højtbeliggende privat hjem, hvor der fra stuen er udsigt over byen og de drivende isbjerge i farvandet ud for land.
Men huset er indrettet som en intim og hyggelig restaurant. Ud over a la carte-kortet, der kan byde på retter som indbagt grønlandsk lam eller en tallerken med forskellige kødretter lavet af moskusokse, har Mamartut en gang om ugen i sommerhalvåret en grønlandsk buffet på programmet.
Der kan bl. a. smages specialiteter som mattak - rå hvalhud med et tyndt lag spæk - og meget andet.
I Ilulissat ligger Grønlands største og førende hotel, der bl. a. i sommerhalvåret tilbyder overnatning i aluminiums-igloer. De er udstyret med bad/toilet samt elvarme, telefon og tv. Fra igloerne, der ligger på klipper lige ved Hotel Arctic, er der på linje med de almindelige værelser en blændende udsigt over isfjorden.
Kokkene i det ene af Hotel Arctics spisesteder, gourmetrestaurant Ulo, arbejder med et fusionskøkken, hvor internationale og grønlandske råvarer kombineres. I sommerhalvåret bydes også på en grønlandsk aftenbuffet og en ugentlig grillaften på terrassen tæt på isbjergene.
De storslåede naturoplevelser er fortsat det væsentlige argument for at besøge Grønland. Men den megastore ø højt mod nord er klart ved at finde sin gastronomiske identitet - takket været kreative kokke og en voksende interesse for det nordiske køkken. De helt friske råvarer, specialiteter og gastronomien kan samtidig være med til også at gøre Grønland til et spændende rejsemål.
jesper.olesen@jp.dk
-Den nationale ret er kogt sælkød med ris og løg - kaldet "suaasat" på grønlandsk. En anden specialitet er mattak, rå hvalhud med et tyndt lag spæk.
-Jeg har smagt begge retter og kunne ikke li' dem!, men til gengæld glæder jeg mig til hotel Arctic, hvor vi skal bo
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar