fredag den 30. oktober 2009

Grønlandsk middag

I min private litteraturklub er vi begyndt at servere en middag fra værtindens sidste rejsemål.
For mit vedkommende blev det naturligvis fra Grønland. Fra min barndom kunne jeg ikke huske meget andet end kogt torsk, stegt torsk og plukfisk af torsk samt rensdyrbøf og -steg.
Fra butikken i Sisimiut var højdepunkterne dåsemad og tørret kød fra Danmark, herunder ko-tunge, -adr! Det fik vi til min konfirmation, og dengang synes jeg vist det var ok, men siden forekommer det mig at være noget ulækkert.

Jeg fandt en grønlandsk menu på nettet:

Suassat: Grønlandsk suppe
Ingredienser:
1 kg. fersk eller saltet kød af sæl eller hval eller 2 kg. fersk eller saltet fugl eller fårekød
3 l. vand (salt)
3 gulerødder
2 porrer eller 1 løg
1 selleri eller majroe
1 kg. kartofler
80 g. fine byggryn
peber


Hellefisk med rejer i skaldyrsauce:
Opskriften stammer fra Royal Greenland. : Let og lækker hverdagsmad, til 4 personer
300 gr. grønlandske hellefiskfiletter
1 ps grønlandsk hummersuppe fra Royal Genland
1 bk. champignoner
1-2 dl. fiskebouillon
150 gr. grønlandske rejer.

Filetterne lægges i ovnfast fad, der er smurt med smør og dækkes med staniol.
Sættes i varm ovn 180 gr. i godt 20 min.
Dækkes derefter med rejer og lidt ag saucen. Servier ris med hakket kørvel, persille, evt. purløg,
eller aspargeskartofler med tilsvarende drys.



Bær og æble med crisp
Grønlandske bærBlåbær og sortebær er fortrinlige til desserter og kager. Begge bærtyper er meget almindelige i fjeldlandskaberne og kan plukkes sent på sommeren i Grønland. De tåler nedfrysning til senere brug, og derfor kan man også være heldig at smage dem om vinteren.Ingredienser100 gram blåbær100 gram sortebær3-4 Granny Smith æbler i tynde skiver50-100 gram smør2 dl. hvedemel1 dl. brun farin1 pose nøddeflager2 dl piskefløde1 bæger creme fraiche 18%Korn af 1 stang vanilleFremgangsmådeLæg de skårne æbler i et fad og drys størstedelen af bærene over. Smulr smørret godt i melet, der allerede er blandet med brun farin. Drys ”krummerne” over fadet og slut af med nøddeflagerne. Læg fadet i en forvarmet ovn på 200 grader og bag indtil crispen er let gylden og fyldet bobler – ca. 30 minutter. Lad fadet hvile lidt udenfor ovnen og server desserten med en creme af pisket fløde blandet med creme fraiche og vanille.

Det blev vellykket og kan anbefales til gæster.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar